fluorescentielampen

Verlichting in de toekomst: een nieuw tijdperk begint

Ik wil graag met jullie praten over de recente ontwikkelingen in de wereld van verlichting en waarom het nu meer dan ooit essentieel is om over te stappen op duurzame verlichtingsopties. Het verbod op T5- en T8-fluorescentielampen sinds september dit jaar heeft een aardverschuiving teweeggebracht in de verlichtingsindustrie. In dit artikel wil ik je laten zien waarom dit het juiste moment is om te investeren in ledverlichting en waarom je mijn lichtadvies nodig hebt.

Inhoud

 • Het Einde van T5- en T8-fluorescentielampen
  • Wat dit betekent voor jouw ruimte
 • Lichtadvies voor jouw ruimte
  • Vier keuzemogelijkheden
 • De voordelen van een nieuw lichtontwerp
 • Duurzaamheid en energiebesparing
  • Een oproep tot actie
 • De Europese Richtlijn Ecodesign
 • Conclusie

Het Einde van T5- en T8-fluorescentielampen

Sinds het verbod mogen T5- en T8-fluorescentielampen niet meer op de markt worden gebracht. Deze lampen staan bekend om hun energie-inefficiëntie en het gebruik van schadelijke stoffen, zoals kwik. Dit heeft grote gevolgen voor bedrijven die nog steeds afhankelijk waren van deze verouderde lichtbronnen.

Wat dit betekent voor jouw ruimte

Dit nieuws betekent dat het hoog tijd is om afscheid te nemen van de oude technologie en over te stappen op moderne, duurzame verlichtingsopties. De oude voorraden mogen dan nog worden opgemaakt, maar het is duidelijk dat de toekomst in ledverlichting ligt. Als je verlichting wilt upgraden, is nu het moment.

Lichtadvies voor jouw ruimte

Ik begrijp de uitdagingen waar bedrijven nu voor staan. De voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), John de Joode, benoemde enkele opties om met deze verandering om te gaan. Als je twijfelt over welke keuze het beste is voor jouw werkruimte of jouw woonruimte, bied ik mijn lichtadvies en expertise aan om je te helpen de juiste beslissing te nemen.

Vier keuzemogelijkheden

 1. Voorraad aanleggen: Een optie is om voorraden van T5- en T8-buizen aan te leggen, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing.
 2. Overschakelen naar Led-Tubes: Led-tubes zijn een directe vervanging, maar let op mogelijke CE-keurmerkproblemen.
 3. Armaturen vervangen: Het vervangen van oude armaturen door nieuwe led-armaturen kan de energie-efficiëntie verbeteren.
 4. Nieuw lichtontwerp: Dit is de meest aanpasbare keuze, waarbij het lichtontwerp volledig op de behoeften van de ruimte wordt afgestemd.

De voordelen van een nieuw lichtontwerp

Een nieuw lichtontwerp biedt de kans om slimme verlichtingsopties te overwegen, zoals aanwezigheidssensoren en intelligent lighting. Dit optimaliseert niet alleen de efficiëntie, maar zorgt er ook voor dat verlichting naadloos samenwerkt met andere systemen in je gebouw, zoals verwarming, ventilatie, en beveiliging.

Reinard Pannekeet tekent lichtplan

 

Duurzaamheid en energiebesparing

Het is van groot belang om de impact van verlichting op het milieu en je energierekening te minimaliseren. Daarom is het tijd om na te denken over een totaalaanpak voor jouw verlichtingsbehoeften. Het gebruik van sensoren kan overtollig licht uitschakelen wanneer niemand aanwezig is, wat de energiebesparing verder bevordert.

Een oproep tot actie

Laten we niet lethargisch zijn, maar actie ondernemen. Als je streeft naar een duurzamere toekomst, is de overgang naar ledverlichting een belangrijke stap. Als een verlichtingsdeskundige sta ik klaar om je te helpen bij het ontwerpen van de perfecte verlichtingsoplossing voor jouw ruimte.

De Europese Richtlijn Ecodesign

Een lichtpuntje aan de horizon is de Europese Richtlijn Ecodesign, die duurzaamheidseisen stelt aan energiegerelateerde producten. Ledarmaturen met verwisselbare componenten dragen bij aan een meer circulaire benadering van ledverlichting, wat de kosten en het gebruik ervan ten goede komt.

Conclusie

Het verbod op T5- en T8-fluorescentielampen markeert het begin van een nieuw tijdperk voor verlichting. Het is de hoogste tijd om te investeren in duurzame verlichtingsopties en je lichtontwerp te optimaliseren. Bij Reinards Licht en Advies ben ik klaar om je te begeleiden bij deze overgang. Neem contact met me op voor persoonlijk lichtadvies en een op maat gemaakt lichtplan voor jouw ruimte.

Scroll naar boven
Start chat
Hulp nodig?
Scan de code
Start een chat met mij
Hallo 👋
Hoe kan ik je helpen?
%d bloggers liken dit: