Reinard Pannekeet maakt een lichtplan

Het belang van een goed lichtplan in interieurontwerp

Een goed doordacht interieur begint bij de basis. Een van de meest onderschatte aspecten van een interieurontwerp is verlichting in het interieur. In dit artikel beschrijven we het belang van een goed doordacht lichtplan in een interieurontwerp en bieden we een oplossing aan voor het maken van een persoonlijk lichtplan.

Dit ga je lezen in dit artikel:

  1. Waarom een goed doordacht lichtplan cruciaal is
  2. Het opstellen van een doordacht lichtplan
  3. Advies voor jouw persoonlijke lichtplan
  4. Conclusie
  5. Call to action: neem contact op voor jouw persoonlijke lichtadvies!

Waarom een goed doordacht lichtplan cruciaal is?

Een doordacht lichtplan is cruciaal in een geslaagd interieur en gaat verder dan simpelweg wat lampen ophangen of neerzetten. Een goed doordacht lichtplan is cruciaal als het de juiste sfeer bepaalt en zorgt voor de gewenste functionaliteit van het licht in elke ruimte. De beste lamp is keuze voor een lamp die zowel functioneel als sfeervol is binnen de technische mogelijkheden die er zijn. Of binnen de technische mogelijkheden die in elke ruimte gecreëerd kunnen worden.

Zo wil je graag een boek lezen bij een leeslamp naast je favoriete fauteuil zonder dat de leeslamp de sfeer in de kamer teveel beïnvloedt. Je wilt niet dan anderen last hebben van hinderlijk licht. En je wilt gezellig dineren bij de eettafel zonder dat je steeds in de felle straling van een lichtbron zit te kijken als je iemand aankijkt. Ook kan de sfeer nadelig worden beïnvloed door de mate van koud licht. Koud licht van een verkeerd gekozen lamp kan onbedoeld de sfeer van de nieuwe woonkeuken veranderen in een fabriekskeuken…. Iedereen herkent wel deze onaangename situaties bij een minder goede keuze voor verlichting.

Als expert in verlichting onderzoek ik eerst waar je de ruimte voor wilt gebruiken en wat je van de verlichting verwacht in die bewuste ruimte. Dus zoals in bovenstaand voorbeeld: waar komt jouw lievelingsfauteuil te staan, hoeveel daglicht is daar, waar zit de stroomvoorziening en hoe verhoudt de leeslamp zich tot de andere hanglampen of spots in diezelfde ruimte?

Zo bedacht ik ooit een oplossing voor een leeshoek waar geen stroomvoorzicning in de muur aanwezig was. Wel was er een stroomvoorziening in het plafond. Doordat ik goed weet welke armaturen er internationaal in de markt worden aangeboden, heb ik een keuze voor een unieke hanglamp met een heel geraffineerde leesarm voorgesteld. Zo ontstond er een unieke combinatie van esthetiek en functionaliteit. De klant waardeerde deze oplossing bijzonder goed omdat het een luxe uitstraling had met een persoonlijk tintje zonder dat er een enorme technische aanpassing in de stroomvoorziening noodzakelijk was. Een mooi voorbeeld van hoe een persoonlijk lichtplan cruciaal kan zijn!

Het opstellen van een doordacht lichtplan

Een doordacht lichtplan begint met het onderzoeken van de behoeften of functionaliteiten van elke ruimte. Daarvoor maak ik een inventarisatie van de diverse lichtfuncties van de verschillende ruimtes. Bijvoorbeeld in je huis, kantoor, horeca of winkel. Deze inventarisatie van lichtfuncties vormt de basis voor het bepalen van de juiste verlichting. Vervolgens kiezen we gezamenlijk de juiste armaturen. Soms bepaalt de functie van het licht welk armatuur het wordt. Soms kies ik voor een armatuur die voortreffelijk past bij de mogelijkheden van een bijzondere ruimte. Als laatste geef ik advies hoe deze armaturen technisch het beste kunnen worden geplaatst en gemonteerd.

Inventarisatie van lichtfuncties: ik analyseer samen met jou elke ruimte afzonderlijk. Welke activiteiten vinden er plaats? Waar is functioneel licht nodig en waar is sfeerverlichting gewenst? Denk aan de woonkamer waar gezelligheid centraal staat en de werkruimte waar helder, functioneel licht cruciaal is. Of een combinatie van wonen en werken met meerdere lichtfuncties voor meerdere situaties per dag.

Andere lichtfuncties zijn:

  1. het vergroten van veiligheid bijvoorbeeld bij trappen, garages, entrees.
  2. het geven van overzicht bij verlichten van tuinpad, toegangswegen, oprijlaan bijvoorbeeld naar een schuur, garage, bijkeuken, sauna, jacuzzi of mancave
  3. het uitlichten van een monumentale gevel, boom, dak, toren, ornament, kunstobject
  4. ondersteunen van winkelfunctie bijvoorbeeld flatterende spots in de kleedkamer van een modezaak, het kunnen lezen van een wijnetiket in de slijterij, de echte kleur van het bankstel beoordeling in een woonwinkel.
  5. het creëren van een prettige sfeer in de woonkamer, slaapkamer, bibliotheek, het restaurant, de bioscoop en een kantoortuin.

Keuze van juiste armaturen: Nu we gezamenlijk de behoeften van elke ruimte hebben verkend, is het tijd om de juiste verlichting te kiezen. Ik ken de internationale markt goed en ik overweeg altijd verschillende soorten armaturen, zoals hanglampen, vloerlampen en inbouwspots. Of verschillende soorten materiaal. Zoals hout, marmer, glas of aluminium.

De positionering van je verlichting is net zo belangrijk als de keuze van de armaturen zelf. Ik streef niet naar een gelijkmatige verdeling van het licht. Ik speel juist liever met licht zodat het spannender is en er meer scenes ontstaan in eenzelfde ruimte. Zo combineer ik schaduw met daglicht of indirect licht met direct licht. Ik maak graag gebruik verschillende hoogtes en hoeken om de ideale lichtsfeer te creëren. Ik houd ook graag rekening met een persoonlijke keuze van de klant om ergens kaarslicht te gebruiken. 

Soms wordt de keuze voor specifieke armaturen bepaald door beperkende mogelijkheden zoals een monumentaal pand met ornamentenplafond of een nieuwbouwwoning met een betonnen plafond. Meestal is er voor deze beperking wel weer een creatieve oplossing denkbaar. Zo werk ik samen met gerenommeerde installateurs en architecten. Met behulp van ieders expertise bedenken we oplossingen om in dergelijke plafonds toch de juiste stroomvoorzieningen aan te brengen. Op deze manier is er altijd een juiste mix en match denkbaar om de perfecte balans te vinden tussen functionaliteit en esthetiek.

In een 19e-eeuws grachtenpand heb ik ooit samen met een gespecialiseerde stukadoor een stijlvolle oplossing bedacht om in een klassiek Frans Rococo ornament een prachtige kroonluchter te kunnen bevestigen. Op deze manier voldeden we aan de eisen van monumentenzorg en kon de klant genieten van zijn gedroomde eyecatchers in het entree van het historische woonhuis in de hoofdstad.

Plaatsing en montage van armaturen:

Technisch gezien zijn er legio mogelijkheden voor het monteren van verlichting. Ik houd rekening met veiligheidseisen zoals NEN1010, de waterdichtheid (IP-waarde), de gewenste hoeveelheid Kelvin (lichtwarmte) en het gewenste aantal lumen (lichtsterkte). Ik bepaal het liefst zo vroeg mogelijk welke armaturen er gebruikt gaan worden en welke eisen dit stelt aan het gebruik van de juiste drivers om goed te kunnen dimmen.

Dimmen is een wetenschap op zich. Goed dimmen van ledverlichting hangt af van een juiste combinatie van driver, dimmer, domotica, smarthome en lichtbron. Talloze variabelen die bij een onvolledige of onjuiste keuze kunnen leiden tot hinderlijk knipperen, irritant brommen of onvoldoende warmte bij het bepalen van de juiste dimstand.

Laatst werd ik gebeld door een ervaren monteur die zocht naar een oplossing voor het dimmen van een prachtig hanglamp die alleen via Dali gedimd kon worden. Ik herkende direct dat door het kiezen voor conventionele dimmers er geen sturing mogelijk was voor de lichtsterkte van de hanglamp. Ik adviseerde de monteur om te kiezen voor Casambi aansturing. Met Casambi kan via een digitale aansturing de driver toch gedimd worden waardoor het gelukkig niet nodig was om de bedrading aan te passen.

Advies voor jouw persoonlijke lichtplan

Of je nu een expert wilt inschakelen of zelf aan de slag wilt, er zijn opties voor elk niveau. Overweeg het inhuren van een lichtadviseur voor gedetailleerd advies op maat. Als je liever zelf de touwtjes in handen hebt, biedt dit artikel ook waardevolle inzichten om zelf aan de slag te gaan.

Lichtadviseur inschakelen: Een lichtadviseur is een professional die expertise biedt bij het ontwikkelen van een afgestemd lichtplan. Ik neem jouw wensen en behoeften mee in mijn aanbevelingen, resulterend in een plan dat perfect past bij jouw wensen zoals ik hierboven in een aantal voorbeeld heb beschreven. Er zijn natuurlijk nog tal van andere oplossingen denkbaar.

Reinard Pannekeet tekent een lichtplan

Conclusie

Een goed doordacht lichtplan is de sleutel tot een geslaagd interieur. Door aandacht te besteden aan de behoeften van elke ruimte, de juiste verlichting te kiezen en slim te spelen met kleur en intensiteit, transformeer je jouw huis of kantoor in een plek waar functionaliteit en sfeer hand in hand gaan.

Wil je zelf aan de slag met een doordacht lichtplan of heb je behoefte aan professioneel advies? Aarzel niet en neem vandaag nog contact met me op. Transformeer jouw ruimtes met de kracht van goed doordachte verlichtingsplan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Reinards Licht en Advies

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Scroll naar boven
Start chat
Hulp nodig?
Scan de code
Start een chat met mij
Hallo 👋
Hoe kan ik je helpen?